Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Σχολή μας είναι η μόνη από τις οκτώ Σχολές του Πανεπιστημίου μας που θεραπεύει θεωρητικές επιστήμες. Συμπεριλαμβάνει έξι Τμήματα, δύο από τα οποία, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, αποτελούν τα πρώτα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν από το ακαδημαϊκό έτος 1984-85. Τα επόμενα δύο Τμήματα, το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ιδρύθηκαν το 1993 (ως Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Λαογραφίας) και λειτούργησαν το ακαδημαϊκό έτος 1998-99. Τα δύο τελευταία Τμήματα, το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και το Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, ιδρύθηκαν το 2019 και λειτούργησαν από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20. Υπάρχουν ακόμα δύο Τμήματα που ιδρύθηκαν το 2019, το Τμήμα Ψυχολογίας και το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, τα οποία δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει μέχρι σήμερα.

Η Σχολή μας εδρεύει στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο. Το παραλιακό συγκρότημα συγκροτείται από τρία κτίρια. Το εμβληματικό κτίριο Παπαστράτος, πρώην εργοστάσιο της γνωστής καπνοβιομηχανίας, όπου στεγάζεται η Διοίκηση του Ιδρύματος και τα κτίρια «Αλέξανδρος Δελμούζος» και «Ρόζα Ιμβριώτη», όπου στεγάζονται γραφεία διδασκόντων, εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας. Στα κτίρια της Σχολής βρίσκονται ονοματισμένοι χώροι διδασκαλίας, τα αμφιθέατρα «Γιάνης Κορδάτος» και «Δημήτρης Σαράτσης» και οι αίθουσες «Μανώλης Γλέζος», «Βαγγέλης Σκουβαράς» και «Μπίλλη Βέμη». Λόγω αυξημένων αναγκών, χώροι που χρησιμοποιούνται από τη Σχολή υπάρχουν επίσης στα κτίρια επί της οδού Κουμουνδούρου 4 και Γκλαβάνη 29.

Η Σχολή μας αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως μια πλούσια και βιωματική διαδικασία που στοχεύει τόσο στην γνωστική ανάπτυξη, όσο και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των φοιτητριών μας. Θεωρούμε διπλό τον ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει το σχολείο, από την πρωτοβάθμια μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ρόλο τόσο γνωστικό, όσο και κοινωνικό. Έτσι, παράλληλα με τη διεξαγωγή των μαθημάτων, πλήθος εκδηλώσεων, δράσεων και παρεμβάσεων ακαδημαϊκού, πολιτικού, κινηματικού, πολιτισμικού, καλλιτεχνικού, μουσικού, θεατρικού, ιστορικού και άλλων τύπων χαρακτήρα, υλοποιούνται, είτε αυτόνομα από φοιτητές/τριες ή διδάσκοντες/ουσες ή, πολύ συχνά, σε συνεργασία. Όλοι και όλες οι διδάσκοντες και διδάσκουσες επιδιώκουμε -και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το επιτυγχάνουμε- να συμβάλλουμε με την καθημερινή παρουσία μας και στάση μας έτσι ώστε οι απόφοιτοί μας ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους, από τη μια μεριά να έχουν εξοπλιστεί με στέρεες, διαχρονικές και σύγχρονες γνώσεις στην επιστήμη που σπούδασαν, και από τη άλλη, να έχουν αναπτύξει και καλλιεργήσει βασικές αρχές και αξίες, όπως η δημοκρατική συνείδηση, η ισοτιμία, η ισονομία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η περιβαλλοντική ευαισθησία και να μένουν μακριά από κάθε ρατσιστική, ξενοφοβική, εθνικιστική, φασιστική αντίληψη και πρακτική.

Βόλος, Ιούνιος 2022

Τάκης Πολίτης
Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών